BLOG

Care sunt principalele inovații din fiecare versiune office de la începuturi

16.08.2023 08:05
Care sunt principalele inovații din fiecare versiune office de la începuturi

În această prezentare generală, urmărim evoluția versiunilor succesive ale Microsoft Office.

Microsoft Office, suita emblematică de productivitate, a suferit o transformare remarcabilă de la lansarea sa la sfârșitul anilor 1980. Evoluția suitei a fost marcată de îmbunătățiri semnificative, funcții noi și, uneori, de introducerea unor aplicații complet noi. Haideți să ne scufundăm în călătoria Microsoft Office și să explorăm principalele inovații din fiecare versiune.

Începuturile Microsoft Office: Office 97

Călătoria Microsoft Office a început cu Office 97. Această versiune a fost cea care a adus în lume asistentul Office, cunoscut sub numele de "Clippy". De asemenea, a introdus barele de comenzi, o nouă paradigmă care făcea legătura între meniuri și barele de instrumente în ceea ce privește funcționalitatea și capacitățile.

 

Aflați mai multe Aflați mai multe Aflați mai multe

 

Perioada de tranziție: Office 2000/XP (2002)

Office 2000/XP, lansat în 2002, a fost primul care a introdus meniurile adaptive care ascundeau opțiunile rar utilizate pentru a reduce dezordinea. De asemenea, a debutat cu bare de activități pentru accesul contextual la funcțiile documentelor. Această versiune a pus bazele mai multor caracteristici care vor apărea în versiunile ulterioare, inclusiv Safe Mode și bare de activități.

Revoluția experienței utilizatorului: Office 2003 

Office 2003 a fost proiectat cu un accent puternic pe îmbunătățirea experienței utilizatorului. A fost introdusă vizualizarea Word Reading Layout. Această versiune a introdus, de asemenea, InfoPath, o aplicație pentru proiectarea, distribuirea, completarea și trimiterea de formulare electronice care conțin date structurate.

Actualizarea interfeței cu utilizatorul: Office 2007

Office 2007 a schimbat modul în care funcționează Microsoft Office prin introducerea interfeței Ribbon. Această interfață a reprezentat o abatere semnificativă de la sistemul tradițional de meniuri și bare de instrumente și a generat numeroase controverse. Cu toate acestea, ea a devenit în cele din urmă o caracteristică definitorie a suitei Office. Această versiune a introdus, de asemenea, noi formate de fișiere: DOCX, XLSX și PPTX, care erau bazate pe XML și mai robuste. Office 2007 a marcat, de asemenea, debutul Office Groove, care a devenit ulterior SharePoint Workspace.

Era personalizării: Office 2010

Office 2010 a îmbunătățit interfața Ribbon, făcând-o personalizabilă în toate aplicațiile. De asemenea, a introdus o vedere din culise care a centralizat accesul la sarcinile legate de fișiere, cum ar fi salvarea, deschiderea și imprimarea. Printre noile caracteristici se numără editarea video în PowerPoint, linii strălucitoare în Excel și instrumente de colaborare îmbunătățite. 

Centrare pe cloud: Office 2013

Office 2013 a marcat o schimbare de design în direcția unei grafice mai simple și a unei versiuni de Office mai "orientate către cloud". Aceasta a oferit o integrare mai strânsă cu platforma cloud a Microsoft, OneDrive. Word 2013 a primit un nou mod de citire și import de PDF. 

Punctul central al colaborării: Office 2016

Office 2016 s-a concentrat foarte mult pe colaborare, oferind coautorat în timp real în Word și PowerPoint. Asistentul inteligent "Tell Me" este integrat în Ribbon, ajutând utilizatorii să găsească funcții și comenzi. Versiunea a adus, de asemenea, noi tipuri de diagrame în Excel și Planner, un nou instrument pentru proiecte de grup.

Era licențelor pe viață: Office 2019

Office 2019 a fost anunțat ca fiind ultima versiune cu licență pe viață a Office, ceea ce înseamnă că putea fi achiziționat cu o singură plată. Această versiune a introdus caracteristici precum tranzițiile morph în PowerPoint, suportul SVG și suportul pentru modele 3D.

Revoluția abonamentelor: Office 365 (redenumit Microsoft 365 în 2020) 

Office 365, redenumit ulterior Microsoft 365, a introdus un model de abonament care oferea funcții cloud, inclusiv stocare OneDrive și actualizări frecvente. De asemenea, a integrat și alte aplicații, cum ar fi Microsoft Teams pentru colaborare. Datorită modelului de abonament, funcțiile sunt actualizate frecvent, astfel încât capacitățile sale sunt îmbunătățite în mod regulat.

Adaptarea pentru macOS: Office pentru Mac 

Office pentru Mac include aplicațiile de bază (Word, Excel, PowerPoint, Outlook), care sunt similare cu omologii lor pentru Windows, dar pot avea caracteristici sau implementări diferite în funcție de platforma macOS. De asemenea, designul este mai în concordanță cu estetica și paradigmele de utilizare ale macOS.

Prezentarea noastră generală a evoluției Microsoft Office

Evoluția Microsoft Office este continuă. Diferențele dintre versiuni constau în principal în interfața cu utilizatorul, în capacitățile de integrare și în gama și profunzimea funcțiilor disponibile. Pe măsură ce Microsoft continuă să se concentreze pe soluțiile bazate pe cloud, se așteaptă ca viitoarele versiuni și actualizări să pună un accent mai mare pe colaborarea online, pe integrarea cu alte platforme și servicii și pe lucrul fără întreruperi între dispozitive.

Vă rugăm să rețineți că această prezentare generală va fi actualizată începând cu anul 2021. Verificați întotdeauna documentația sau anunțurile oficiale Microsoft pentru cele mai recente detalii. Călătoria Microsoft Office este departe de a se fi încheiat și continuă să modeleze modul în care lucrăm și colaborăm în era digitală.