BLOG

Instalarea Windows 11: Actualizare vs. instalare curată - Partea 1

14.11.2023 09:16

Înainte de a intra în subiect, haideți să descriem rapid despre ce vom vorbi. Vom analiza două metode diferite de migrare la cel mai recent sistem de operare Microsoft, Windows 11: upgrade și o instalare curată. Scopul acestui articol este de a vă oferi îndrumări cu privire la opțiunea pe care să o alegeți în funcție de nevoile și situația dumneavoastră specifice. Până la sfârșitul articolului, ar trebui să înțelegeți mai bine cele două metode, avantajele și dezavantajele acestora și care dintre ele este cea mai potrivită pentru situația dumneavoastră.

Înțelegerea elementelor de bază

  • Ce este un upgrade?

Un upgrade este un proces prin care o versiune mai nouă a unui sistem de operare este instalată pe un sistem mai vechi, păstrând în același timp datele, aplicațiile și setările existente. De exemplu, aceasta înseamnă trecerea de la Windows 10 la Windows 11, lăsând intacte toate fișierele și aplicațiile. 

 

Aflați mai multe Aflați mai multe Aflați mai multe

 

  • Ce este o instalare curată?

În schimb, o instalare curată presupune ștergerea hard disk-ului și configurarea unei copii noi a sistemului de operare, în acest caz Windows 11. Această metodă nu vă păstrează setările, aplicațiile și fișierele. În esență, începeți de la zero cu o instalare complet nouă.

Metoda de actualizare este: Actualizare locală

Actualizarea locală este metoda cea mai frecvent aleasă pentru instalarea unei noi versiuni de Windows. Este un proces relativ simplu care înlocuiește o instalare existentă cu o versiune mai nouă, migrând în același timp setările, aplicațiile și fișierele.

  • Avantajele actualizării:
  1. Economie de timp: actualizarea locală este în general mai rapidă, deoarece nu trebuie să reinstalați aplicațiile sau să aplicați din nou setările. 
  2. Revenire automată: dacă apar probleme în timpul actualizării, instalarea poate reveni automat la instalarea anterioară, permițându-vă să remediați problemele și să continuați să utilizați dispozitivul. 
  3. Perioada de grație de 10 zile: dacă întâmpinați probleme după instalare sau nu vă place noul sistem, aveți la dispoziție 10 zile pentru a reveni la versiunea anterioară.
  • Dezavantajele actualizării:
  1. Posibile probleme de compatibilitate: actualizarea poate cauza probleme din cauza configurațiilor personalizate, a driverelor defecte și a problemelor de compatibilitate cu anumite aplicații.
  2. Este posibil ca elementele nedorite să fie preluate: Procesul de actualizare poate aduce intrări de registru, fișiere și programe inutile de care nu mai aveți nevoie.
  3. Software rău intenționat : dacă vechiul sistem este infectat, actualizarea poate transfera virusuri și alte tipuri de malware în noua instalare.

În a doua parte a acestui articol, vom analiza metoda de instalare curată într-un mod similar cu actualizarea din acest articol. Cunoașterea ambelor vă va ajuta să decideți care este mai potrivită și mai utilă într-o anumită situație.