BLOG

Instalarea Windows 11: Actualizare vs. instalare curată - Partea 2

14.11.2023 09:18

Articolul nostru în două părți are ca scop să vă ajute să decideți ce opțiune să alegeți în funcție de nevoile și situația dumneavoastră. Până la sfârșitul articolului, veți afla despre cele două metode, avantajele și dezavantajele lor, precum și când este o idee bună să faceți upgrade și când este mai practic să alegeți o instalare curată.

Metoda de instalare curată 

Instalarea curată a Windows 11 este recomandată pentru instalări noi, reinstalări sau actualizări. Deși necesită mai mult timp și nu păstrează fișierele, setările și aplicațiile, această metodă are mai multe șanse de a finaliza cu succes instalarea. 

 

Aflați mai multe Aflați mai multe Aflați mai multe

 

  • Avantajele unei instalări curate:
  1. Evitați problemele de compatibilitate: deoarece procesul șterge tot ce se află pe unitate, nu veți întâmpina probleme de compatibilitate cu aplicații sau drivere.
  2. Îmbunătățește performanța: o instalare curată poate rezolva potențial probleme de performanță și de baterie, probleme de sistem și de compatibilitate. 
  3. Elimină programele malware: Această metodă poate ajuta la eliminarea practic a tuturor programelor malware din computer.
  4. Nu conține bloatware: O instalare curată nu conține niciun bloatware, ci doar aplicații din imaginea originală Windows 11
  • Dezavantajele unei instalări curate:
  1. Necesită o copie de rezervă: este necesară o copie de rezervă completă a sistemului pentru a reveni la versiunea anterioară în caz de probleme.
  2. Restaurarea manuală a fișierelor: trebuie să restaurați manual fișierele din copia de rezervă.
  3. Reinstalarea aplicațiilor : Toate aplicațiile trebuie reinstalate și reconfigurate, ceea ce poate necesita mult timp. 

Alegerea metodei corecte de instalare

Alegerea preferată între o actualizare și o instalare curată depinde în mare măsură de nevoile și situația dumneavoastră specifice. Dacă doriți un nou început și nu vă deranjează să reinstalați aplicații și să reconfigurați setările, o instalare curată este cea mai bună alegere. Dar dacă doriți să vă păstrați aplicațiile, fișierele și setările și preferați un proces mai rapid și mai simplu, atunci actualizarea este cea mai bună opțiune.

Pe scurt, ambele metode au avantajele și dezavantajele lor. Este esențial să vă analizați nevoile și circumstanțele individuale înainte de a lua o decizie. Indiferent de metoda pe care o alegeți, nu uitați să faceți întotdeauna o copie de rezervă a datelor înainte de a începe procesul de instalare. Acest lucru oferă o plasă de siguranță în cazul în care ceva nu merge bine.